Creatief huishouden

Zo zorg jij voor een fris chalet

Ben jij één van de gelukkigen die tijdens de vakanties geniet van een eigen chalet? Er gaat niks boven tot rust komen in je eigen comfort op de camping. Met een eigen chalet bepaal jij zelf wat er in en uit gaat, hoe alles eruit ziet en ingericht is. Het kan echter zo zijn dat je chalet er na een tijdje wat gruizig bij lijkt te staan. Zelfs een schoonmaakbeurt lijkt het niet op te frissen. Daarom leer je in dit artikel wat de oorzaak hiervan kan zijn en wat je kunt doen om weer voor een fris, nieuw chalet te staan.

Wat kan de oorzaak zijn

Eigenlijk werkt het bij een chalet hetzelfde als bij een huis. Op een gegeven moment doet het materiaal aan de buitenkant af aan de uitstraling van het gebouw. Dit zie je bijvoorbeeld terug in houten kozijnen die hun verf verliezen of alg dat als aanslag op de muren zit gekleefd. Bij een huis los je dit echter anders op dan bij een chalet. Al helemaal aangezien een chalet natuurlijk een heel andere uitstraling heeft dan een huis. Die uitstraling wil je behouden, maar je wilt ook een chalet dat er uitziet als nieuw.

Verkeerd materiaal

Bij een chalet is één van de grootste oorzaken van een gruizig uitziende buitenkant, dat het materiaal niet doet wat het beloofd heeft. Dit is vooral zo als je een chalet hebt die aan de buitenkant bedekt is met Canexel. Canexel kwam met een belofte: een prachtige houten buitenkant, met een sterk en stevig laagje kunststof.

Helaas heeft Canexel niet kunnen waarmaken wat het wilde. Canexel rot nog sneller dan hout, dus het laagje kunststof heeft niks bijgedragen aan de duurzaamheid van het hout. Zonde natuurlijk, maar dat betekent niet dat het voor niks is geweest. Dankzij ontwikkelingen als Canexel, is er gekeken naar veel meer mogelijkheden om gebouwen te versterken met kunststof.

Hoe los je het op

Die ontwikkelingen rond kunststof, zorgen ook direct voor een mooie oplossing. Zo vervang je het oud geworden Canexel bijvoorbeeld met prachtige gevelbekleding van Keralit. Deze kan je hier bekijken, dan zie je direct hoe goed het eruit ziet.

Kiezen voor een volledig kunststof materiaal aan de buitenkant van je chalet, betekent niet dat je chalet aan uitstraling moet inleveren. Kunststof komt tegenwoordig namelijk in een hoop verschillende uitvoeringen. Zo heb je strakke, moderne gevelbekleding, maar ook bekleding die nauwelijks te onderscheiden is van echt hout. Hiermee zorg je ervoor dat jouw chalet een mooi, traditioneel uiterlijk behoudt, terwijl je de gemakken van de moderniteit ervaart.

Extra mogelijkheden voor een fris chalet

Een andere manier om je chalet een frisse, nieuwe look te geven, is door het plaatsen van boeidelen aan het dak. Kunststof boeidelen bieden extra bescherming aan je dakgoot. En een bijkomend voordeel is dat die lelijke dakgoot dus ook niet meer direct zichtbaar is. Dat helpt enorm met het uiterlijk van je chalet.

Eigenlijk is kunststof de ideale manier om je chalet een flinke make-over te geven. Je kunt kunststof namelijk gebruiken voor:

  • Al je kozijnen
  • Boeidelen
  • Schuifpuien
  • Scheidingswanden
  • Gevelbekleding

En nog veel meer. Dankzij de minimale levensverwachting van 30 jaar, weet je zeker dat je jarenlang kunt genieten van een prachtig chalet. Bij goed onderhoud kun je zelfs tot minimaal 50 jaar van het kunststof genieten.

De voordelen van kunststof voor je chalet

  • Weinig onderhoud: De kunststof kun je gemakkelijk schoonspuiten of met een doekje afnemen. Verder verkleurt het niet, dus je hoeft het niet opnieuw te schilderen.
  • Verschillende looks: Kunststof is volledig naar smaak te vormen. Hierdoor kun je vrijwel elke kleur en elk soort hout nabootsen met je kunststof. Zo zorg je dus voor precies de uitstraling die je zoekt.
  • Sterk isolerend: Kunststof sluit goed op alle onderdelen van je chalet aan. Doordat het niet zoveel werkt afhankelijk van het weer, blijft alles goed op z’n plek. Hierdoor zal het minder tochten en bespaar je dus ook op de energierekening.

Jouw vertrouwde chalet in een nieuw jasje

Wat je ook kiest om jouw chalet van een fris uiterlijk te voorzien, het gaat er uiteindelijk om dat je lekker tot rust kunt komen in je chalet. Dankzij de sterke werking van kunststof, wordt het een stuk aangenamer om in je chalet te zitten. In de koude winter én in de warme zomer. Zo geniet je volop van je eigen chalet.