Creatief huishouden

Zelf aan- of uitbouwen aan huis? Hier moet je aan denken

Wil je meer vloeroppervlak creëren bij jouw huis? Dan kies je vaak voor een uitbouw of aanbouw. Hiermee kan je namelijk met een relatief kleine ingreep aan de woning voor meer ruimte zorgen en hoef je niet direct een groter huis aan te schaffen. Je kan de werkzaamheden zelf uitvoeren, maar je kan er ook voor kiezen om alles uit te besteden aan een professional. Als je de werkzaamheden zelf uitvoert, moet je jezelf goed voorbereiden op het bouwproject. Hier lees je alles wat je moet weten over het zelf realiseren van een aan- of uitbouw. 

Een goed plan voorbereiden voor de bouw 

Voordat je een aan- of uitbouw kan realiseren bij de woning, is het goed om op een rij te zetten hoeveel extra vloeroppervlak je nodig hebt. Afhankelijk hiervan krijg je namelijk te maken met geheel andere afmetingen van de bouw. Ook kan je op basis hiervan beter op een rij zetten welke en hoeveel materialen je nodig hebt. Je moet er bij de materialen ook rekening mee houden dat je kijkt welke het beste bij je passen. Ieder materiaalsoort heeft namelijk een geheel andere lijst aan specificaties waar je van kan profiteren. Het is van belang dat de aan- of uitbouw aan huis voor langere tijd meegaat en jou ook de gewenste gemakken oplevert. Je wilt immers niet snel tot nieuwe werkzaamheden overgaan. 

De kosten en de benodigde vergunningen

Wanneer je aan huis wilt aan- of uitbouwen moet je ook rekening houden met de kosten die erbij komen kijken. Hoe meer luxe je aan wilt brengen, hoe hoger het bedrag gaat zijn. Ook als je extra elektriciteit of leidingen aan wilt laten leggen, kan dit weer hogere kosten geven. Zodra je dit allemaal op een rij hebt staan, weet je waar je aan toe bent. Het is dan ook van belang dat je de juiste vergunningen aanvraagt. Een uit- of aanbouw mag namelijk slechts een bepaalde afmeting hebben als je zonder vergunning wilt bouwen. Zorg ervoor dat de vergunning binnen is voordat je met de werkzaamheden begint. Je voorkomt hiermee dat je later alles weer af moet breken en geld verliest.