Creatief huishouden

Tips bij het verduurzamen van je woning

Als je je droomhuis wilt maken, is het belangrijk om aan het milieu te denken. Het is fijn om in een huis te wonen dat goed is voor de natuur. Als je van plan bent om te bouwen of je huis te renoveren, geven we je een aantal tips om op een milieuvriendelijke manier te wonen. Met deze tips kun je een huis maken dat goed is voor de natuur en waarin je comfortabel kunt leven. Ook kun je hiermee geld besparen. Klinkt goed? Lees dan verder!

Gebruik duurzame materialen

De volgende keer dat je meubels of vloerbedekking koopt, moet je eens denken aan materialen zoals hout of bamboe. Deze materialen zijn populair en worden op een milieuvriendelijke manier gemaakt. Houten trappen van de Snelle trappenwinkel zijn bijvoorbeeld ook duurzaam gebouwd, en kunnen je huis echt een nieuwe uitstraling geven. Daarnaast is bamboe bijvoorbeeld een snelgroeiend soort gras dat na slechts 5 jaar kan worden geoogst. Ook dit materiaal kun je dus gebruiken voor bamboe jaloezieën, maar ook meubels. Bovendien zie je steeds vaker dat er gebruik wordt gemaakt van bioplastic, een materiaal dat wordt gemaakt van natuurlijke materialen zoals aardappels en maïs.

Isoleer je woning

Een handige manier om je huis milieuvriendelijker te maken, is door isolatie te gebruiken. Warmte kan namelijk snel wegglippen uit je huis via verschillende plekken, zoals de vloer, de ramen, de muren aan de buitenkant en het dak. Vooral oudere huizen kunnen veel beter worden gemaakt, bijvoorbeeld door enkel glas te vervangen door dubbel glas dat minder energie verbruikt. Maar het is ook een goed idee om het dak te isoleren. Als je je huis goed isoleert, blijft de warmte binnen veel beter bewaard. Wat zijn de voordelen? Je hoeft in de winter minder te stoken, en in de zomer blijft je huis koeler. Zo kun je het hele jaar door van deze voordelen genieten! Hoewel isolatie in het begin geld kost, verdien je dat geld na een paar jaar terug.

Led lampen

Hoe kun je op een milieuvriendelijke manier in je huis leven? Je kunt dat al doen met een aantal stappen die niet veel geld kosten. Hier zijn wat voorbeelden. Gebruik LED-lampen in plaats van oude lampen. Zet een timer op je lampen, zodat ze automatisch uitgaan. Zet apparaten helemaal uit, want als ze in stand-by stand staan, gebruiken ze nog steeds stroom. Als je niet thuis bent, zet dan de verwarming uit. Hang bijvoorbeeld gordijnen op en leg tochtstrips bij de deuren, en zo verder. Neem eens een kijkje door je huis en bedenk wat je kunt doen om minder energie te gebruiken. Zoek online naar dit soort producten die je goed kunt gebruiken in huis. Succes!