Creatief huishouden

Poort elektrisch maken

In de moderne tijd waarin gemak en veiligheid hoog in het vaandel staan, kiezen steeds meer huiseigenaren ervoor om hun poorten elektrisch te maken. Een elektrische poort biedt niet alleen extra beveiliging, maar verhoogt ook het comfort en de waarde van je woning. In deze blog bespreken we de voordelen van je poort elektrisch maken, de verschillende opties die beschikbaar zijn, en waar je op moet letten bij de aanschaf en installatie.

Waarom een poort elektrisch maken?

Het elektrisch maken van je poort heeft diverse voordelen:

 • Verhoogde veiligheid: Een elektrische poort zorgt voor een extra beveiligingslaag voor je huis. Ongewenste bezoekers worden ontmoedigd door de extra barrière.
 • Gemak en comfort: Met een elektrische poort hoef je niet meer uit de auto te stappen om de poort handmatig te openen en sluiten. Dit is vooral handig bij slecht weer of wanneer je haast hebt.
 • Waardevermeerdering van je woning: Een elektrische poort kan de waarde van je woning verhogen door de verbeterde veiligheid en het extra gemak.
 • Stijl en esthetiek: Elektrische poorten zijn verkrijgbaar in diverse stijlen en materialen, waardoor je de uitstraling van je huis kunt verbeteren.

Soorten elektrische poorten

Er zijn verschillende types elektrische poorten, elk met hun eigen voor- en nadelen:

 • Schuifpoorten: Deze poorten schuiven zijwaarts open en zijn ideaal voor opritten met beperkte ruimte. Ze zijn robuust en betrouwbaar, maar vereisen wel voldoende ruimte aan de zijkant van de poort.
 • Draaipoorten: Draaipoorten openen naar binnen of naar buiten en zijn geschikt voor bredere opritten. Ze zijn vaak goedkoper dan schuifpoorten, maar vereisen meer ruimte om te openen.
 • Taatsdeuren: Deze poorten draaien rond een verticale as en bieden een moderne en elegante oplossing. Ze zijn meestal minder gebruikelijk voor residentiële toepassingen, maar bieden een uniek esthetisch voordeel.

Wat heb je nodig voor een elektrische poort?

Het installeren van een elektrische poort vereist enkele essentiële componenten:

 • Motor: De motor is het hart van de elektrische poort en zorgt voor de automatische opening en sluiting. Er zijn verschillende types motoren beschikbaar, afhankelijk van het type poort en het gewicht ervan.
 • Besturingssysteem: Het besturingssysteem bedient de motor en kan worden geactiveerd via afstandsbedieningen, sleutelhangers, of zelfs smartphone-apps.
 • Veiligheidsvoorzieningen: Voor een veilige werking zijn sensoren en noodstopknoppen essentieel. Deze voorkomen ongelukken door de poort te stoppen als er een obstakel wordt gedetecteerd.
 • Voedingsbron: Elektrische poorten hebben een stroombron nodig. Dit kan via het elektriciteitsnet, maar er zijn ook opties voor zonne-energie.

Installatie en onderhoud

Het installeren van een elektrische poort is een taak die vaak het beste kan worden overgelaten aan professionals. Zij zorgen ervoor dat de poort correct en veilig wordt geïnstalleerd. Na de installatie is regelmatig onderhoud belangrijk om de werking van de poort soepel te houden. Dit omvat het smeren van bewegende delen, het controleren van de motor en besturingssysteem, en het testen van de veiligheidsvoorzieningen.