Creatief huishouden

Hoe herken je landelijke decoraties?

Cottagecore heeft dankzij social media flink wat aandacht gekregen. Wegdromen bij het idee dat je een schattig boerderijtje bezit, ergens in een prachtig stuk natuur, met een warm en boerderij-achtig interieur. Nieuwe hobby’s aanleren, zoals breien, haken, schilderen en tuinieren in een moestuin. Het traditionele leven naleven is helaas moeilijk om in je huidige leven te verwerken. Toch kun je de landelijke droom je huis in halen, door je huis van meer landelijke decoraties te voorzien, zorg je ervoor dat je jezelf in je eigen cottagecore droom waant. In dit artikel leer je hoe je landelijke decoraties herkent en mooi toevoegt aan je woning.

Het materiaal

Allereerst herken je landelijke decoraties gemakkelijk aan het materiaal. Fotolijsten in landelijke stijl zijn bijvoorbeeld het mooist en passend als ze van hout zijn gemaakt. Houten decoraties passen perfect in een landelijk interieur, omdat het erg natuurlijk is. Hoewel je hout het vaakst zult terugzien in cottagecore interieurs, kun je ook niet zonder een aantal andere materialen:

  • Katoen
  • Touw
  • Wol
  • Keramiek
  • Linnen

Vaak zijn dit de materialen die een decoratie van een natuurlijke, ruwe en toch warme uitstraling voorzien.

De patronen

Landelijke decoraties zijn vrijwel altijd voorzien van natuurlijke patronen. Ze kunnen ook een effen kleur zijn, zoals fotolijsten in landelijke stijl, maar zullen veelal voorzien zijn van kleurrijke patronen. Deze patronen zijn essentieel om je interieur van karakter te voorzien en de juiste uitstraling te geven. Een aantal van de meest terugkomende patronen zijn:

Nooit genoeg flora

Patronen van bloemen zijn een terugkerende basis voor elke vorm van decoratie. Ongeacht of je kiest voor mooie borden, vazen, plantenpotten, kleedjes of kussens. Bloemen en planten zijn altijd de juiste keuze voor je landelijke interieur.

Genoeg ruimte voor fauna

Een ander terugkerend patroon is verschillende dieren. Deze worden wederom op allerlei verschillende decoraties toegepast. Er zijn echter veel verschillende soorten dieren die je terug zult vinden. Je kunt het best een keuze maken waarvoor je welk patroon gebruikt.

  • Vogels: Vogels staan voor vrijheid, wegvliegen naar een mooie andere wereld en bepalen wanneer je waar gaat en staat. Vogels passen daarom thuis in elk interieur, maar staan het mooist op keramieken decoraties.
  • Boerderijdieren: Boerderijdieren roepen echt dat landelijke gevoel op. Of het nu gaat om varkentjes, koeien, geiten of schapen, boerderijdieren zien er altijd rustgevend en toch vrolijk uit. Boerderijdieren passen perfect op schilderijen, prints en kussens.
  • Bosdieren: Ga jij liever voor een meer bosachtige cottagecore? Dan is het perfect om bosdieren patronen terug te laten keren. Denk aan reeën, herten, konijnen en vosjes. Ook deze patronen passen perfect thuis op allerlei verschillende decoraties in je woning.

Tijd voor de vruchten van de natuur

Als laatste is er nog het patroon om de vruchten van de natuur te vieren. Dat is het patroon vol met groenten en fruit. Dit kunnen pompoenen, paddenstoelen, aardbeien of kersen zijn. Het maakt niet uit, ze passen allemaal thuis in een prachtig landelijk interieur. Zo word je in je landelijke interieur constant herinnerd aan alles wat we ontvangen van de natuur.

Kleurgebruik in een landelijk interieur

Het kleurgebruik in een landelijk interieur kan soms nogal ingewikkeld zijn. De patronen komen vaak voornamelijk in primaire, donkere kleuren, zoals rood, blauw, groen en soms oranje en paars. Om deze kleuren op een rustgevende manier te combineren in je landelijke interieur, worden veelal witte, crème en grijze tinten als contrast gebruikt.

Sommige landelijke interieurs kiezen juist voor donkerdere kleuren voor het hout. Dit wordt dan gecontrasteerd met vooral keramische elementen en decoraties in crème kleuren met weinig patronen. Je kunt beide kanten opgaan met je interieur, dus kies vooral waar jij je het prettigst in voelt.

Terug naar de natuur

Uiteindelijk komt het bij een cottagecore, landelijk interieur altijd op neer dat je teruggaat naar de natuur. Een landelijk interieur is bedoeld om de natuur en alles wat we daarvan ontvangen je huis in brengen. Zo zorg je voor een rustgevend, inspirerend en vrolijk interieur waarbij je altijd versteld zal staan van wat voor moois er allemaal in de wereld is. Zo ben je zelfs in je prachtige landelijke interieur, toch een beetje buiten in de natuur.