Creatief huishouden

Een dakopbouw: zo pak je het aan

Als je een plat dak hebt en graag ruimte wilt maken voor een extra logeerkamer of rommelzolder, kan een dakopbouw een fantastisch idee zijn. Je moet dan wel aan een aantal dingen denken. Wat dacht je van een moderne trap maken op maat, om jouw nieuwe verdieping te bereiken? Zo pak je een dakopbouw aan!

Wat wil je met het dak?

Vraag je af wat je met het dak wilt. Je hebt bij een dakopbouw de mogelijkheid om te kiezen voor een plat dak of een schuin dak. Een schuin dak is meer werk en het eindresultaat is hoger, maar geeft je wel de mogelijkheid om optimaal van je ruimte gebruik te kunnen maken. Een plat dak is gemakkelijker en daarom goedkoper.

De bouwtekening

Om een mooie dakopbouw te kunnen bouwen heb je een uitgebreide bouwtekening nodig. Aan alles moet gedacht worden. Van muren tot ramen tot de trap van bijvoorbeeld https://houtentrappenspecialist.nl. Als je enigszins bekend bent met technisch tekenen kun je dit zelf doen, besteed het anders uit aan een architect. Mocht je geen zin hebben in gedoe: het is ook mogelijk om te kiezen voor een prefab dakopbouw. Makkelijk en goedkoop, maar weinig ruimte voor creatieve vrijheid.

Vergunning

Met een dakopbouw ga je de hoogte in. Je kunt een dakopbouw niet bouwen zonder een omgevingsvergunning die je aanvraagt bij de gemeente. Hoe hoog jouw woning mag zijn staat opgenomen in het bestemmingsplan van de gemeente waar jij woont. Het zou kunnen dat het bestemmingsplan van jouw woning gewijzigd moet worden bij de gemeente. Hierover kun je een adviesgesprek aanvragen als je geen idee hebt waar je goed aan doet. Ook is het netjes je buren even op de hoogte te stellen.