Creatief huishouden

Dubbel glas lek

Dubbel glas, ook wel bekend als isolatieglas, is een populaire keuze voor ramen vanwege de uitstekende isolerende eigenschappen. Het helpt warmte binnen te houden tijdens de winter en buiten te houden in de zomer, wat resulteert in lagere energiekosten. Helaas kan dubbel glas na verloop van tijd lek raken, wat leidt tot condensatie tussen de glaslagen. Dit probleem is niet alleen esthetisch onaangenaam, maar kan ook de efficiëntie van je ramen verminderen. In deze blog bespreken we de oorzaken, gevolgen en oplossingen voor een dubbel glas lek.

Oorzaken van dubbel glas lek

Een lek in dubbel glas wordt meestal veroorzaakt door een defect in de afdichting die de twee glaslagen bij elkaar houdt. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

 • Veroudering: Na verloop van tijd kunnen de afdichtingen van dubbel glas verslijten door blootstelling aan de elementen en constante temperatuurwisselingen.
 • Slechte installatie: Een verkeerde installatie kan ervoor zorgen dat de afdichtingen niet goed afsluiten, waardoor vocht kan binnendringen.
 • Thermische schokken: Plotselinge temperatuurveranderingen kunnen spanning veroorzaken op de afdichtingen, wat kan leiden tot scheuren of barsten.
 • Mechanische schade: Beschadigingen door bijvoorbeeld storm, vandalisme of onvoorzichtig gebruik kunnen de afdichtingen en het glas zelf beschadigen.

Gevolgen van dubbel glas lek

Wanneer dubbel glas lek raakt, zijn de gevolgen snel merkbaar:

 • Condensatie: Het meest zichtbare teken van een lek in dubbel glas is condensatie of zelfs water tussen de glaslagen. Dit veroorzaakt een troebel uitzicht en vermindert het zicht.
 • Verminderde isolatie: Een lek in het glas zorgt ervoor dat de isolerende luchtlaag tussen de glaslagen verdwijnt. Dit resulteert in slechtere thermische isolatie en hogere energiekosten.
 • Schimmelvorming: De aanwezigheid van vocht kan leiden tot schimmelvorming op en rond het raamkozijn, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken en structurele schade aan je huis kan toebrengen.
 • Verminderde waarde van de woning: Ramen met lek dubbel glas kunnen de waarde van je woning negatief beïnvloeden vanwege de verminderde energie-efficiëntie.

Oplossingen voor dubbel glas lek

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen beschikbaar voor het probleem van lek dubbel glas:

 • Reparatie: In sommige gevallen kan een specialist de afdichtingen repareren zonder het hele raam te vervangen. Dit is echter vaak een tijdelijke oplossing.
 • Vervanging van de glasunit: De meest effectieve en duurzame oplossing is het vervangen van de volledige dubbel glas unit. Dit zorgt ervoor dat je weer profiteert van optimale isolatie en helder zicht.
 • Regelmatig onderhoud: Preventie is beter dan genezen. Regelmatig onderhoud en inspectie van je ramen kunnen helpen om problemen vroegtijdig te detecteren en te verhelpen voordat ze ernstig worden.
 • Professionele installatie: Zorg ervoor dat je dubbel glas laat installeren door een gekwalificeerde professional om installatieproblemen te voorkomen die kunnen leiden tot lekkages.